Lásky čas a další květnové dny na Provozu

25. duben 2024

Provozácký tým připravil na následující týdny hned několik koncertů, autorských čtení a dalších kulturních událostí. Těšit se můžete na výstavu Permutace, literární debuty edice Mlat a návrat domácího Harakiri. Vystoupí – mimo jiné – skoro rezidenční kapely sinks nebo Market. Velké finále bude patřit audiovizuálnímu festivalu LUFT.

První máj je...

Z kraje měsíce si budete moct prohlédnout tvorbu mladých i zasloužilých malířů. Vernisáž tradiční výstavy Permutace bude v naší galerii hned 1. května. „Primární myšlenkou Permutace bylo prezentovat každoročně obrazy, sochy a konceptuální umění v době, kdy se studující umělci nemohli profilovat na ostravské scéně pro vytíženost oficiálních galerií. V současnosti je akce nezávislou prezentací umělců napříč malířskou scénou.“ Večer pak uzavře trojice kapel Všetuly Sfinx, Lessle a Pam Risurié (FR). Každá z nich přistupuje k hudbě jinačím způsobem. Více se dozvíte tady.

Kytary na vzestupu

První květnovou sobotu přijedou dvě sexy kapely z Prahy, a to Branko's Bridge a Cold Meat Party. První zmínená brousí hrany několika žánrů. Kapela laškuje s psychadelikou, postpunkem i discem. Květen je pro Branko's velký měsíc, protože pokřtí své debutové album Hobby Horse Cowboy. Cold Meat Party jsou new-school garážovka ovlivněná NY scénou z přelomu milénia. Skupina je pro náš klubík jako dělaná. Jejich lo-fi kytarový sound a grove je jako láskyplné objetí. I jejich prvorozené vyjde v květnu a vy si zapiště, že jeho ostravský skoro-křest je 4. května.

Debuty

Jde o debuty literární. Po odmlce k nám opět zavítá pořad Omlatina. „ Platforma autorských čtení, která stejně jako edice Mlat dává prostor mladým básnířkám a básníkům – zavedeným i nezavedeným, z Česka i ze zahraničí. Tento první díl roku 2024 uvádí dva nové svazky edice Mlat, básnické debuty Možnosti přehlíženého Sufiana Massalemy a Komunitní rozměr Olgy Wawracz.“ Olgu a Sufiana hostíme 10. května.

fota: David Konečný

Harakiri

I naše domácí Harakiri má co říct, můžete se těšit na zhruba 8 autorů (čísla u nás byla vždy trochu variabilní), kteří budou číst svá prozaická i básnická dílka. Více informací přidáme za pár dní. Zapiště si ale datum 18. května

Market jsou zpět!

Harakiri je zatím zahaleno tajemstvím (Vašek ještě neposlal všechna jména ha ha), ale po několika letech se na Provoz vráti kapela Market. Žánrově nevyhranění, místy ujetě entropičtí, ale přesto chytlaví. Naposledy jsme je viděli v období hlubokého covidového spánku, když u nás natáčeli session. Pak si dali poměrně dlouhý vorázek. Letos mají vydávat novou desku a pomalu se vrací na podia. Jsme moc rádi, že 18. května ukončí naši literární jízdu.

Luft

Festival LUFT se již pátým rokem zabývá prezentací multimediálních výtvarných a zvukově hudebních projektů. Dramaturgicky i koncepčně se postupně přesouvá od festivalu zaměřeného především na videomapping k festivalu, který se snaží nazírat různé podoby tzv. novomediálního umění. Páteří letošního ročníku bude site-specific dvojvýstava v prostorech Galerie Provoz, která kombinuje malbu, video a konceptuálně laděné instalace. Festival začíná 24. a končí 29 května.

Z KEXP do Ostravy

Květen uzavře téměř rezidenční kapela sinks a skupina Hothouse, které doprovodí brooklynský band Dead Leaf Echo. Jejich singly najdete pravidelně v hitpárádách nezávislích rádii CMJ. Dvakrát hráli v ranní show KEXP 'John in the Morning'. Dead Leaf Echo procestovali během posledních let několikrát severoamerický kontinent i Evropu. I tak jde o jedinečnou šanci vidět kapelu, která spolupracovala s legendami hudebního průmyslu jako je třeba sound engineer 'My Bloody Valentine' Guy Fixen. Hothouse, sinks a Dead Leaf Echo se na provozácké scéně objeví 31. května.

txt: Adam Tomáš