ProLUFTováno 2024

27. červen 2024

Jeden z prvních festivalů sezony je za námi. Volným tématem akce bylo „propojování vnitřního s vnějším, jak ve smyslu fyzického vystupování z galerie do veřejného prostoru, tak metaforicky, uvnitř samotných děl. Snažili jsme se vytvořit program, který si zachová kvalitu, ale zároveň bude schopen více komunikovat s veřejností a vtáhne i běžného, nezainteresovaného diváka, který by jinak do galerie nebo na festival nezavítal.“ Prozrazuje jeden z kurátorů festivalu LUFT Jakub Černý. Na programu a výstavách se kromě organizátorů podílelo více než deset různorodých umělců. Jednu z instalací lidé mohli využít k tvorbě vlastních velkoformátových děl. Stačilo se pomoci QR kódu připojit k aplikaci. Zájemci si pak mohli kreslit vlastní minimalistická díla na ohromné stěně přímo naproti Provozu. Letos tým zařadil do programu i odpoledne pro děti.


oficiální aftermovie LUFTu 2024

LUFT se od jeho počátku prezentuje jako audiovizuální festival. Přesně takový popis naplnila jedna z účinkujících – umělkyně, která si říká NIVVA. Její identita zůstává neznáma. Vytvořila si i vlastní alterego a chce, aby většinu pozornosti během koncertů publikum soustředilo spíše na projekce, které si sama dělá – mimo jiné pomocí umělé inteligence a jejího řemesla. Živí se jako 3D grafička. Na stagi byla spíše v pozadí a do obličeje jí šlo vidět pouze sporadicky. „Ten důvod proč mám takové alterego je i to, že mám i trochu úzkost a nejsem úplně performer. Připadá mi to zábavné a nechci pod to nutně dávat svůj obličej. Zároveň je fajn, že lidi, kteří to vidí nebo slyší, tak se zamyslí nad tou hudbou a nad tím vizuálem a neřeší, jaký obličej zatím stojí.“ V její tvorbě se odráží například témata izolace, sociálních sítí i vnitřních soubojů, které každý tu a tam zažije.

 

NIVVA samozřejmě nebyla jediná umělkyně, která se pohybuje v mezích současného umění, potvrzuje Jakub Černý. „Návštěvníci měli letos šanci vidět díla studentů a absolventů ostravské Fakulty umění vedle etablovaných umělců a uměleckých projektů z české i zahraniční scény. Jako tři kurátoři máme pro výběr umělců a umělkyň své vlastní způsoby a důvody. Nicméně společným prvkem je schopnost umělců reagovat na konkrétní prostory, tedy site-specific přístup. Hynek Chmelař sleduje práce lidí, kteří trochu podvratným způsobem nabourávají běžné vidění světa a jako výtvarný prostředek se neomezují pouze na konvenční metody. Hynek má slabost pro jistý druh outsiderského umění, pro které platí jiná pravidla než pro klasické white cube tvůrce. Dominika Goralska je oproti tomu zaměřena na esteticky čistější formy s důrazem na individuální výpověď daného autora. Já již třetím rokem spolupracuji s ústeckým ateliérem Time-Based Media (Univerzita Jana Evangelisty Purkyně), kde hledám tvůrce, kteří se pohybují na pomezí technologie a umění.“

foto: Jana Macečková

Pořadatelé festivalu teď koketují s myšlenkou, jak přenést podobné věci i mimo okolí našeho kulturního centra. „Plány na příští rok už nějaké jsou, teď je ale otázka růstu, podle kterého se začne formovat idea příštího ročníku. Osobně mám chuť objevovat a rozhlížet se mimo naše dosavadní teritorium, ale vše závisí na naší kapacitě.“ dodává Černý.

txt: Jakub Černý, NIVVA, Adam Tomáš