Návrat filmového klubu: Inland Empire a Citlivý člověk

17. září 2024

Provoz má mnoho tváří, konají se zde koncerty nebo výstavy, na své si však přijdou i filmoví fanoušci. Po více jak půlroční pauze se totiž vrací náš filmový klub. Návštěvnici ví, že funguje v obývákovém formátu a tuzemské díla v něm střídáme s těmi zahraničními. V následujících měsících nás čekají dvě podzimní a dvě zimní promítání. V tomto článku se blíže podíváme na první dvojici. 

 

Inland Empire

Už v neděli 22. září (od 18.30) promítneme poslední celovečerní snímek legendárního amerického režiséra Davida Lynche – mnohotvárnou odyseu Inland Empire. 

Inland Empire má celou řadu interpretací, přitom se však zdá, že žádná z nich není správná. Jedná se totiž o abstrakci bez kompromisů, divák je tady v roli pokusného králíka, na kterém jsou zkoušeny hranice filmového média. Záleží jen na něm, jak se zapojí. To, že film nejde jednoduše vysvětlit, dokládá i nejpopulárnější komentář k němu na platformě Letterboxd, který obsahuje pouze “?”. Ano, prostě jen otazník. 

Je možné, byť nikoliv pravděpodobné, že Lynch ještě vytasí nějakou seriálovou tvorbu (například se již roky diskutuje o jeho spolupráci s Netflixem). Co se ale týče jeho celovečerní tvorby, je Inland Empire pravděpodobně Lynchovým finálním dílem. Nutno dodat, že to je tečka hodná tohoto surrealistického mistra, který dal světu filmy jako Mulholland Drive nebo Blue Velvet. 

Promítat budeme remaster z roku 2022, kterému dozoroval samotný Lynch, i to by mělo být dostatečným tahákem. Těšíme se na (snad bouřlivou) diskuzi po filmu.

 

Citlivý člověk

V neděli 27. října (od 19.00) budeme promítat snímek Citlivý člověk, volnou adaptaci stejnojmenného románu Jáchyma Topola. Je nám ctí, že se události zúčastní i režisér a scénárista filmu Tomáš Klein. 

Snímek patří k tomu nejoriginálnějšímu, co v tuzemsku za poslední roky vzniklo; fascinující je hravá audiovizuální forma i záměrná anarchie scénáře. Pro diváka může být obdobnou hádankou jako Lynchův Inland Empire. V našem filmovém klubu zkrátka nikdy nevíte, co vás čeká.