Inverze za námi, podzim před námi!

9. září 2024

Vrchol letní sezóny je neúprosně za námi. Samozřejmě mám na mysli literární festival Inverze, který i letos přilákal desítky zajímavých hostů. Můžeme zmínit třeba Ivu Bittovou, Marka Torčíka, Jána Markoše nebo zpěvačku Annu Vaverkovou. A samozřejmě i diváky, bez kterých by mohlo vystoupit klidně i milion umělců, ale kdo by jim to pak uvěřil, že?
Byl to týden rozličných tváří literatury, přesto však spojený v inverzní atmosféře, která se už za těch 7 let stala pojmem. Byl to týden, kdy měl každý den jinou dynamiku i nosná témata, tu zasněná, jindy sociální, poté zase beatnická... I přes onu rozkročenost však diváci Inverzi opět přijali za svou, ponořili se do neklidných literárních vod a udělali z Ostravy hlavní město psaného slova.“
Takto si užil festival jeho ředitel Jan Dvořák a rovnou prozradil, co by se v budoucnu mělo s událostí dít. Kromě analýzy celého uplynulého ročníku „bychom se pak podívali do nových prostor a díky tomu zvýšili možný počet návštěvníků, protože každý rok narážíme na nedostatečnou kapacitu. Letos se také ukázal potenciál anglicky tvořících hostů - všichni jim rozuměli a jejich vystoupení patřila k nejsilnějším.“


Inverzní tým

Jisté je teď pouze to, že další ročník Inverze nejspíše bude. Pomalu se ale blíží podzim a s ním taky indoorové akce menšího rázu. Hlavně koncertů nebude vůbec málo. Hned v září zahraje na naší skromné scéně kytarovka Chief Bromden a slovenský rapper Edúv Syn. Oba interpreti patří ve svém žánru ke špičkám úrody současného Česka a Slovenska. Ačkoli se zdánlivě jedná o hrušky a jabka, bouřlivým koncertní projevem Edúv Syn a Chief Bromden kráčí vedle sebe – nehledě na odlišné žánry. A navíc, Edúv Syn se nebojí rap míchat s punkem.

Pokud vám někdo bude tvrdit, že je punk mrtvý, neberte ho vážně. Hlavně na Slovensku se teď rodí až podezřele moc naštvaných kapel. Důkazem toho jsou Pipesh. Jejich hudba působí důvěrně známě, ale přece je v ní svěžest alpského údolí, které vás pekelně sere. Pipesh jakoby nostalgicky vrátili dobu amerického undergroundu z konce osmdesátých let i s jeho jedinečným hněvem a atmosférou. Skupina vystoupí s Kovošrotem a mladou skupinou Falat.

Prostor ale dostanou i žánry tvrdší a experimentální. Na Provoz se vrátí ostravská crustová legenda Kulma, kterou podpoří italská parta Ottone Pesante. Ti svůj zvuk postavili na souzvuku trubky a pozounu doprovázených zběsilými bicími. Ne, to není vtip. Tahle parta vyrazila na Brutal Assault a zbořila ho.

Na podzim se u nás objeví i další ostravská kapela, a to Moře dní, jež se podělí o stage s elektropopovou skupinou Koně a Prase. Původní tvorbu téhle party charakterizovaly jednoduché písně s banjem, saxofonem, heligonkou a dětským klavírkem. Co hrají teď? Nechte se představit. Moře dní myslím netřeba představovat, protože songy Kamiony řídí a Dovolená už slyšelo celé Česko.

Pokud bych měl vyjmenovat vše, co se chystá, bylo by to pro internetového čtenáře poměrně dlouhé. Jestliže jste to dočetli až sem, klikněte zde! Program budeme postupně nahazovat, aby vám nic neuniklo. Můžu prozradit, že jednáme třeba s kapelou The Wilderness, což je takový rozhněvaný punkový projekt Fvck_Kvlta, nebo s virtuózní skupinou God & Eve. Držte nám palce a podzimu se nebojte, bude to hezké.

txt: Adam Tomáš, Jan Dvořák