Odpočívej v pokojíku

10. květen 2023

V nedožitých třech letech nás opustil milovaný obývák, výběh pro dobrou muziku a duševní zdraví Klub Brno. Život měl téměř jepičí, ale plnohodnotný. Stejně jako jeho jmenovec i on byl zdrojem radosti, vtipů, vášnivých diskusí a zdravých legrácek. Švihem se vypracoval z nevyzrálého holostěnka po slušný klubík a hořel jasně. Byl hlučný i tichý, komorní i nečekaně velkorysý, přičemž málokdy řekl ne. Ať už to byla dokonalá fyzička, nejvyšší potřeba, či zalehlé uši, Klub Brno vždy rád pomohl.

Během oněch necelých tří roků (jeden z nich byl navíc covidový) se v něm vystřídaly zástupy kapel (Amelie Siba, sinks, MMNK, Fotbal, Orient, Pacino, Mutanti hledaj východisko, P/\ST, The Pau, Dukla, Gride, Combo Qazam, Land Of Ooo, Götemia, Obligatne, NIKA, Moře dní a mnoho dalších) spisovatelů (Nela Bártová, Petr Borkovec, Karin Lednická, Klára Goldstein, Jaroslav Rudiš, Petr Hruška, Ivan Motýl, Kateřina Marie Tichá, Anna Ročková a nespočet jiných), performerů a jiné kulturně-umělecko laděné zvěře z koutů přilehlých i vzdálených. Do klubu se sjížděli interpreti z celé Evropy i zámoří (Norsko, Nizozemí, Polsko, Slovensko, Rakousko, Kanada, USA a další), a dokonce i ze samotného Brna. Pokojíček se stal dějištěm festivalů (Měsíc autorského čtení, Inverze, Luft, Kukačka a jiné), filmového klubu, několika nahrávání (Velvet Sessions, Literární pořad Harakiri, album Sedm Světů kapely Pacino a další) i náhodných výbuchů čistého spontánního veselí. Dohromady se v něm konalo víc než 120 akcí, což je krásný počet.

Celkově vzato nadělily sudičky tomuto multižánrovému výběhu velice pestrou dráhu, za což jsme všichni vděční. Je však čas jít dál a ruku na srdce, mít hudební klub ve druhém patře bez výtahu je na pováženou a jak pravil Nichi Mlebom, „do Ostravy se vždycky těším, ale pokaždé zapomenu na ty schody“.

Prostor se bude tedy postupně předělávat na ateliéry, do kterých se nastěhuje například DIY label Korobushka Records - kultura zde bude žít i nadále. Vzpomínková výstava analogů Jany Macečkové proběhne v rámci festivalu Břeh.

Koncerty se po rekonstrukci baru NOX přesouvají rovnou do něj. Z dispozičních důvodů to dává největší smysl, neboť odpadne nutnost ujít ke klubu dvě patra a v přízemí je také lepší sociální zázemí. Zároveň jsme se během rekonstrukce snažili zachovat onen osobitý obývákový ráz, takže můžeme s klidem prohlásit, že Brno žije v srdcích a ve vůni zděděných koberců v NOXu. Zahajovací koncert v nově předělaném prostoru baru zrežíruje polorezidenční noise-punková kapela sinks a legendární rockové duo Gerda Blank, hned další týden se zde uskuteční odložená jízda pod taktovkou Berlin Manson.

Pomníkem Brna budiž například již zmíněné Velvet Session, které na youtube stále sbírají další a další shlédnutí, a díky kterým osobité kouzlo milovaného obyváčku přetrvá i do dalších věků.

Autorem textu je Adam Klacík Tomáš, bývalý hlavní dramaturg Klubu Brno

Autorkou fotografií je Jana Macečková